Αξίζει να δείτε στη Σκόπελο

Πεύκα… στο Αιγαίο

Εδώ οι διακοπές σας έχουν χρώμα πράσινο και γαλάζιο. Η Σκόπελος καλύπτεται από δάση κατά 80%. Θάλασσα και πεύκα γίνονται ένα. Μηλιά, Πάνορμος, Ελιός, Βελανιό, Γλυστέρι, Αγνώντας, Πεθαμένη, Αρμενόπετρα, Αντρίνες: παραλίες που τα πεύκα αγκαλιάζουν με την ομορφιά τους, με τη δροσιά και τον ίσκιο τους.

Ένας γραφικός «λαβύρινθος»: η πόλη της Σκοπέλου

Θα τη δείτε, μόλις το πλοίο ρίξει άγκυρα. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού. Απλώνεται γύρω από τον ομώνυμο όρμο, ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο και σκαρφαλώνει προς τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου. Με πλακόστρωτα σοκάκια με σκαλιά, λουλούδια στις αυλές, τις καμάρες, τα περβάζια. Νοικοκυρεμένα σπίτια χτισμένα από πλούσιους εμπόρους, ναυτικούς και γαιοκτήμονες. Ανάμεσά τους, κρυμμένες 40 μικρές εκκλησίες. Αυτή είναι η πόλη της Σκοπέλου και υπόσχεται να σας προσφέρει διακοπές που θα θυμάστε για πάντα. Περπατήστε την και όταν κουραστείτε, ουζερί, καφέ και μπαράκια θα σας ξεδιψάσουν στα τραπεζάκια κάτω από τις μουριές.

Η Γλώσσα

Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Περπατώντας στους δρόμους της θα ανακαλύψετε την Παναγία την Ελευθερώτρια: ήταν τάμα ενός ναυτικού που ναυάγησε στη Μαύρη Θάλασσα. Βρήκε την εικόνα της Παναγίας και σώθηκε. Στα στενά του χωριού θα βρείτε μία ζωντανή εστία παράδοσης: ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής.

Τα δαμάσκηνα και η Σκόπελος

Η ιστορία των δαμάσκηνων στη Σκόπελο ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Γιώργος Βαλσαμάκης, αξιωματικός του πεζικού, έφερε από την γαλλική πόλη Agen το εμβόλιο, για να δημιουργήσει την ομώνυμη ποικιλία, και το σχέδιο για τον κλίβανο. Σε αυτόν ψήνονται έως τις μέρες μας τα περίφημα σκοπελίτικα δαμάσκηνα Agen. Τρία είδη παράγονται εδώ: τα ξινά -για το φαγητό-, τα αυγάτα -για το ομώνυμο γλυκό του κουταλιού- και τα Agen (ξερά δαμάσκηνα) που τρώγονται σκέτα στο φαγητό ή σε γλυκά. Ανακαλύψτε τη γλύκα της Σκοπέλου.

Πηγή : https://www.discovergreece.com/

TOP