Γνωρίστε τη Σκόπελο

Η Σκόπελος έχει σπουδαία ιστορία, από την αρχαιότητα ακόμα, που αξίζει να γνωρίσετε! Στο νησί υπάρχουν δεκάδες αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε. Το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου, το Λαογραφικό Μουσείο Γλώσσας, το Αρχοντικό Βακράτσα και η οικία του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας. Όπως επίσης το Ασκληπιείο του Πεπαρήθου, τα Σεντούκια και το Ενετικό Κάστρο. Και φυσικά οι πιστοί μπορούν να επισκεφτούν κάποιο από τα δεκάδες μοναστήρια και εκκλησίες που υπάρχουν στο νησί, όπως τον Αη Γιάννη στο Καστρί.

Ενετικό Κάστρο

Το Ενετικό κάστρο της Σκοπέλου, από το οποίο διασώζονται μόνο τα ερείπια του τοίχους, βρίσκεται στη θέση του αρχαιότερου οικισμού του νησιού, την Πεπάρηθο. Επισκευάστηκε από τους Ενετούς το 13ο αι. και αποτελεί ενιαίο τμήμα με την υπόλοιπη χώρα της Σκοπέλου. Το Κάστρο είναι ορατό από κάθε σημείο της Χώρας. Εκεί θα καταλήξετε ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια από την Παναγίτσα του Πύργου στην άκρη του Λιμανιού. Σήμερα έχει και αρχαιολογικό αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον καθώς στη κορυφή του θα συναντήσετε τον Γιώργο Ξηντάρη, έναν από τους τελευταίους της ρεμπέτικης μουσικής.

Ο Αη Γιάννης στο Καστρί

Λίγο πριν φτάσετε στην Γλώσσα, συναντάτε στο δεξί σας χέρι, έναν δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί. Το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου ύψους περίπου 100 μ. και για να φτάσει κανείς πρέπει να ανέβει περίπου 106 σκαλοπάτια λαξευμένα πάνω στο βράχο. Προτού ο δρόμος φθάσει στη θάλασσα, στο εκκλησάκι της Παναγίας υπάρχει βρύση με νερό. Ο επισκέπτης ανεβαίνει από καλά προστατευμένη σκάλα σκαλισμένη στην πέτρα. Από την κορυφή η θέα προς το πέλαγος είναι μαγευτική. Οι μικρές, μοναχικές σχεδόν παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα στα γκρίζα βράχια προσθέτουν μία ακόμη νότα ομορφιάς στην περιοχή. Η παράδοση λέει ότι κάποιος ψαράς από την Γλώσσα, καθώς επέστρεφε ένα βράδυ, από το ψάρεμα διέκρινε στην κορυφή του βράχου ένα φως. Το έβλεπε κάθε βράδυ, ώσπου εμφανίστηκε στον ύπνο του μια γυναίκα που του αποκάλυψε ότι στην κορυφή του βράχου υπάρχει μια εικόνα. Όταν ανέβηκε στην κορυφή βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Πήρε την εικόνα, όμως, όπου και να τη μετέφερε, εκείνη ξαναγύριζε πίσω στην αρχική της θέση, εκεί που τελικά χτίστηκε το εκκλησάκι του, που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου

Το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου, όπου βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, ιδρύθηκε με σκοπό να προβάλλει τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού και να δημιουργήσει έναν πνευματικό πυρήνα αντάξιο των παραδόσεων και της ιστορίας του. Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο, δωρήθηκε το 1991 από την οικογένεια Νικολαϊδη στο Δήμο Σκοπέλου. Το παλαιό κτίριο κτίσθηκε το 1795 και διατηρήθηκε μέχρι το 1963 οπότε κατά τη διάρκεια των μεγάλων τότε σεισμών στη Σκόπελο κατέρρευσαν ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος του. Το 1971 το κτίσμα αναθεμελιώθηκε με βάση τα σχέδια του παλαιού κτιρίου και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία εσωτερικά και εξωτερικά του παραδοσιακού ύφους του οικισμού ο οποίος θεωρείτε νόμιμα διατηρητέος. Το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Αύγουστο του 1992, δίνοντας έτσι πάλι ζωή με τη δραστηριότητα του στο παλιό αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα.

Λαογραφικό Μουσείο Γλώσσας

Στο χωριό της Γλώσσας, βρίσκεται επίσης ένα Λαογραφικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο Γλώσσας, συγκεκριμένα στο κέντρο του χωριού, πάνω από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα διώροφο παραδοσιακό σπίτι, στο οποίο ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει τις παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, είδη καθημερινής οικιακής χρήσης, έπιπλα, καθώς και πώς ήταν διαμορφωμένο και διακοσμημένο το εσωτερικό των παραδοσιακών σπιτιών του χωριού . Το Λαογραφικό μουσείο Γλώσσας λειτουργεί πρωί και απόγευμα κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης στη Γλώσσα θα βρείτε και το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βιβλιοθήκη Περσεύς του Ιδρύματος Ελληνισμού.

Αρχοντικό Βακράτσα

Το αρχοντικό Βακράτσα (Το Παλιό Αρχοντικό) βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας της Σκοπέλου, λίγο πιο πάνω από την παραλία. Αποτελεί ένα τυπικό δείγμα αρχοντικού της Σκοπέλου και ανήκε στην κ. Αντιγόνη Βακράτσα, η οποία το δώρισε στο Δήμο Σκοπέλου, με σκοπό να λειτουργήσει ως μουσείο. Πράγματι, πριν περίπου ένα χρόνο το αρχοντικό άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό. Στους χώρους του εκτίθενται τα κειμήλια και τα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Βακράτσα. Εκτός αυτών, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν το εσωτερικό ενός τυπικού αρχοντικού της Σκοπέλου. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι στον όμορφο προαύλιο χώρο, με τον χαρακτηριστικό φοίνικα, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες. Το Αρχοντικό Βακράτσα είναι ανοιχτό καθημερινά, πρωί και απόγευμα.

Το Ασκληπιείο Πεπαρήθου

Ανάμεσα στα σημαντικά ιερά της πόλης της Πεπαρήθου συγκαταλέγεται και το Ασκληπιείο της, στη νοτιοανατολική πλευρά του κόλπου της Σκοπέλου, στη θέση «Λιβάδι - Αμπελική», το οποίο ταυτίστηκε χάρη στην ανεύρεση μιας ενεπίγραφης βάση αναθήματος που αφιερώθηκε στον Ασκληπιό. Το 1961 αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τοίχοι αρχαίων κτιρίων στην περιοχή, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια καταστράφηκαν από τη θάλασσα. Πιο πρόσφατες ανασκαφές στην ίδια θέση έφεραν στο φως εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα , η θέση του οποίου καθώς και τα διάφορα κινητά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία κι ένα σφράγισμα με την επιγραφή ΑΣΚΛ σε όστρακο, συνηγορούν ότι πρόκειται για ιερό του Ασκληπιού. Το Ασκληπιείο της Σκοπέλου θεωρείται το αρχαιότερο στον χώρο του Αιγαίου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα αμφορείς, ερυθρόμορφα αττικά αγγεία, τμήματα αγαλμάτων και πήλινων ειδωλίων και νομίσματα, που χρονολογούν το ιερό από τον 4ο αι. έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Με βάση τα ευρήματα αυτά, φαίνεται ότι προσαρτήθηκαν ιερά και άλλων θεών με τον καιρό στο κύριο ιερό. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα κιόσκι όπου εκτίθεται μικρός αριθμός ευρημάτων για τους επισκέπτες.

Οικία λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα

Οικία Παύλου Νιρβάνα, Μουσείο Ιστορίας Σκοπέλου, Ένα σημαντικό νεότερο μνημείο της Μαγνησίας, η οικία Νιρβάνα στη Σκόπελο, αναβιώνει και πρόκειται το προσεχές διάστημα να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Το κτίριο επισκευάστηκε και μετασκευάστηκε σε εκθετήριο της ιστορίας της πόλης της Σκοπέλου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Την ευθύνη και επίβλεψη όλου του έργου ανέλαβε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο σπίτι αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο νεοέλληνας λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας, ο οποίος καταγόταν από το νησί και το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης. Είναι χτισμένο στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Σκοπέλου, στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, πλάι στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, με θέα την αμφιθεατρική Χώρα και το γραφικό λιμάνι της Σκοπέλου.

Σεντούκια Τάφοι

Στο βουνό Καρυά βορειοδυτικά της Χώρας της Σκοπέλου και πάνω από το πανέμορφο Μοναστήρι του Αγ. Ευσταθίου με την εξαιρετική θέα, στην τοποθεσία Σεντούκια, εντοπίζονται τέσσερις εξαιρετικοί αρχαίοι τάφοι της Ρωμαϊκής ή παλαιοχριστιανικής περιόδου που έχουν το γνώρισμα πως είναι λαξευτοί! Γενικά τα Σεντούκια έχουν να επιδείξουν πολλές ιστορίες και θρύλους με κρυμμένους θησαυρούς! Δυο από τους τάφους είναι παράλληλοι μεταξύ τους και χωρίζονται από έναν τρίτο που είναι ημιτελής και έναν άλλο που είναι παράλληλος προς τους τρεις και βρίσκεται δυο μέτρα μακρύτερα.

TOP